5 de maig del 2013

"Arroz con coliflor y bacalao"


El nom de l'entrada està en castellà per una raó molt senzilla. I és que aquesta recepta forma part de les Receptes de Cartagena, receptes familiars que quan vaig a visitar a la meva iaia i a la resta de la família m'encanta veure com es cuinen i, per suposat, menjar-me-les!

Com a bones receptes tradicionals... les mides són una mica relatives. Us les posaré més o menys, però són bastant "a ojímetro", és a dir, a lo que vingui bé i es tingui en aquell moment.

Aquest arròs l'he menjat moltes vegades a casa la meva iaia, sobretot per quaresma, que és quan no es pot menjar carn (temes de religió, que a casa de la meva iaia encara es respecten). Ara, però, feia molts anys que no s'animaven a cuinar-lo. Aquesta Setmana Santa, vaig demanar-los-hi.

Aquí està la recepta.

Ingredients:

  • Una coliflor petita
  • Un manat d'alls tendres
  • 5 o 6 carxofes grans
  • Pèsols 
  • Bacallà dessalat
  • Arròs (un grapat per persona més un parell de regal)
  • Dos tomàquets grans ratllats
  • "Pimentón" dolç (he buscat la traducció i diu "piment vermell", però no m'agrada gaire... si algú sap com es diu...). 
  • Oli
  • Una ceba mitjana ratllada

Preparació:


  1. Rentem i pelem els alls tendres. Els tallem en trossos d'uns 5 cm (més o menys, no us poseu amb el regle) i els sofregim en una paella amb oli. Quan estiguin fets, els retirem i reservem. 
  2. A la mateixa paella on hem sofregit els alls tendres sofregim la coliflor, que haurem rentat i tallat prèviament en "bouquets". Quan estiguin una mica rossejats, els retirem i reservem. 
  3. En aquesta mateixa paella sofregirem les carxofes, ja pelades i tallades en quarts. 
  4. Posem una cassola gran amb aigua a bullir amb un grapat de sal. Quan arrenqui el bull hi afegirem els pèsols i les carxofes. Quan estiguin les dues verdures cuites, les escolarem i reservarem. 
  5. Preparar el sofregit. Posem un raig generós d'oli d'oliva a la paella i quan sigui ben calent hi aboquem la ceba ratllada. 
  6. Quan la ceba ja està rossejada afegim, amb compte, el tomàquet ratllat i deixem reduir a foc mig. Trigarà una estona, paciència, cal que el tomàquet deixi anar tot el seu suc i es converteixi en una mena de pasta de color vermell molt intens. Quan això passi, afegim una cullerada del "pimentón" dolç, notareu com canvia la olor del sofregit i us agafa molta gana! :)
  7. En una paella de les grans (de les de fer paella), posem aigua a bullir* (més o menys la meitat de la paella). Quan bulli hi afegim el sofregit i remenem fins que s'integri bé. Afegim llavors els pèsols, la coliflor, les carxofes i els alls tendres, juntament amb el bacallà dessalat. Deixem que faci una mica xup-xup. 
  8. Afegim l'arròs i deixem que es vagi coent fins que s'evapora tota l'aigua. Si quan passi això l'arròs encara no és cuit del tot podeu afegir-li una mica més d'aigua (o caldo de peix).
  9. Quan l'arròs sigui cuit, cobrim la paella amb paper de plata durant cinc minuts per a que reposi i... ja podem servir i gaudir! Deliciós!!!


*Si teniu caldo de peix, millor que millor, clar. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Opina, critica, comenta!